Despre scoala si cum o sa arate ea in curand.

By August 4, 2020Stories

1. Invatamant online vs. hibrid.

In US au inceput sa se deschida scolile in cateva state din sud. Partial au fost impinse de presiunea politica, intrucat Mr. Trump a amenintat ca le taie finantarea daca nu vor avea cursuri fizice.

Partial poate au crezut ca pot pune la punct reguli de distantare, iar elevii le vor urma. Ori poate doar simt nevoia sa isi justifice fee-urile anuale, cu foarte multe zerouri.

Cert este ca nici disperarea si nici optimismul nu dau rezultate. Deja au aparut cazuri Covid si e o chestiune de timp pana ce vor fi nevoiti sa inchida iar usile. Situatia este destul de confuza si se pare ca oscileaza intre “doar online” si un sistem hibrid “preponderent online”.

Cateva scoli au anuntat deja ca vor ramane doar online: Harvard, Princeton, Yale, Univ of Southern California. La astea se adauga un “second tier”: universitatile de stat din California si Miami Univ. De notat, Harvard se pregateste de mai bine de patru ani pentru invatamantul online (HarvardX).

Altii au anuntat un sistem hibrid (MIT, Stanford), in timp ce alte universitati inca mai rumega (Berkeley).

2. Ce impact are insa pentru studenti?

Pentru o scoala, obiectivul final este transformarea studentului. Informatiile si cunostiintele au un rol important. Insa decisive sunt interactiunea in cadrul cohortei, experientele si conexiunile pe care le au impreuna.

Spre exemplu, un decan din Ivy League justifica succesul studentilor in antreprenoriat, superior altor scoli, printr-o cafenea foarte primitoare. Pare o gluma, insa schimbul emotional e hotarator in adoptarea unor idei noi.

Toate universitatile majore se vor pregati cum trebuie pentru invatamantul online. Fara interactiune si experientele din campus, vor apasa pe verticala informatiilor si a studiului individual.

3. Cum va arata invatamanul viitorului?

Nu este insa totul negru. Invatamantul este aproximativ la fel de mii de ani: un intelept sta la o catedra, urmarit cu atentie de cateva zeci sau sute de studenti. E limitat de contactul dintr-o incapere.

Este posibil sa asistam la inceputul scalarii invatamantului. Cativa profesori super-eroi, insotiti de o armata de preparatori, capabili sa transforme o generatie.

US va fi in avantgarda si vor transforma amfiteatrul, prezentarea sau flip-chart-ul intr-o experienta live multimedia. Au experienta in media si digitalizare. Totodata au bugete uriase si profesori capabili sa devina super-staruri.

Daca vor insoti acest produs si de o reducere drastica a fee-ului, atunci cateva universitati importante vor putea avea milioane de studenti anual.

Nota: fotografia este a lui Harvard

Leave a Reply