Propaganda ne transforma pe toti in marionete. Addictive Strategy.

By February 23, 2018Stories, Uncategorized

Este evidenta cand este destinata altora, insa nu o mai vedem atunci cand suntem chiar noi subiectii.

Propaganda este de cand lumea. Are rolul ei in a modela si a tine sub control oamenii, influentandu-le perceptiile pentru a le modifica atitudinea si agenda.

Regulile propagandei (Biddle, 1931):

  1. Utilizeaza emotiile puternice
  2. Nu argumenta, nu folosi ratiunea, nu fi obiectiv
  3. Creaza o identificare cat mai distincta intre “noi” si “inamic”
  4. Atinge atat grupuri cat si indivizi
  5. Ascunde propagandistul cat mai mult posibil

Primele elemente utilizate, emotia puternica si identitficarea prietenilor/ delimitarea de inamic, sunt fix elemente de control ale unui trib. La inceput a fost religia, apoi politica, iar la un moment-dat, a aparut si ruda indepartata si mai slaba, comunicarea comerciala, care are un diferentiator: propagandistul este la vedere.

Baza propagandei consta in exacerbarea emotiei. Cu cat emotia este mai puternica, cu atat ratiunea dispare mai rapid din peisaj, iar subiectul este mai usor de influentat.

In general construieste pe frici adanci, oferind in acelasi timp si solutiile. Mecanismele fricii activeaza creierul reptilian, stimuleaza urgenta (lupta sau fuga), in timp ce cele ale emotiei pozitiva (identitate, apartenenta, apreciere), transmit directia de miscare.

Parenting la scala mare. Fear & Love in acelasi timp. 

Esenta propagandei sta in identificarea fricii profunde a subiectilor. Nu poti face propaganda in mod eficient pe intreaga populatie, ci doar pe anumite segmente, intrucat fricile sunt diferite. Contextul este extrem de important la randul lui. Istoria recenta si comunitatea creeaza segmentarea de baza.

Putem identifica relativ usor propaganda facuta pe alte segmente, insa foarte dificil propaganda care ne este destinata chiar noua insine. Cand suntem in interiorul unei bule emotionale, ni se pare normala si nu o putem identifica rational.

Ca sa identificam mai usor propaganda, trebuie sa detectam lipsa logicii:

  1. Se ataca persoana nu argumentul;
  2. Se generalizeaza (numere mici care nu reprezinta intregul);
  3. Asuma cateva premize adevarate drept suficiente pentru a face intreaga pozitie adevarata;
  4. Foloseste lipsa informatiilor adversarului drept argument pentru afirmatia proprie;
  5. Foloseste popularitatea drept jusificare (daca multi oameni cred asta, atunci este adevarat);
  6. Exagereaza argumentul contracandidatului, pentru a-l face mai usor de atacat;
  7. Aduce totul la doar doua posibilitati (dihotomie falsa);
  8. Muta povara demonstratiei pe cel care pune intrebarea;

Un exemplu de identificare a propagandei destinata altora, pe care il intelegem usor: „Suntem oamenii simpli, care am muncit o viata si nimeni nu ne intelege si nu ne apara cu adevarat. Dusmanii  sunt bancile, companiile multinationale si sistemele straine, care doresc sa extraga putinul de bogatie care a mai ramas in tara asta. Din cauza lor suntem saraci. Vom putea reusi doar impreuna, aparandu-ne tara si avand incredere doar in cei care vor sa aiba grija cu adevarat de noi, care sunt proveniti din randul nostru, si sunt la fel ca noi.”

Un exemplu de propaganda destinata chiar bulei in care ma aflu si eu, iar aici imi asum ca voi primi mult “feedback”: „Tara este in pericol si sub asediu. Legile si statul de drept sunt in pericol. Toti tinerii emigreaza. Dusmanii sunt borfasii. Nu mai avem viitor si daca nu vrei sa pleci si tu din tara, singura solutie este sa aparam impreuna institutiile democratiei.”

Ambele mesaje functioneaza puternic, pe targetul lor. Doar papusarii sunt diferiti.

Si in ziua de azi, este tot ca la razboi: 

“Modelul Propagandei” este o teorie avansata de Chomsky si Herman in 1988, definind acest fenomen drept “un sistem care are drept unic scop introducerea unor bias-uri colective prin intermediul mass-media”.

Daca la Mass Media, agenda era mai mult sau mai putin clara, Social Media pare construita special pentru propaganda. A segmentat in mod eficient oamenii in functie de tensiuni si de lucrurile pe care ei le iubesc ori le urasc, apoi vinde aceste segmentari celor care platesc mai mult. Poate nu intamplator Facebook si Tweeter s-au nascut in tara democratiei, pentru a influenta schimbarea in intreaga lume (e.g. primavara araba). Insa au fost determinante pentru a infrange democratia in propria lor tara la ultimile alegeri.

Un Ted Talk  despre distopia alimentata de Artificial Intelligence si Social Media tinut de Zeynep Tufekci (profesor „techno-sociologist” la Universitarea North Caroline si la Harvard University), https://www.ted.com/talks/zeynep_tufekci_we_re_building_a_dystopia_just_to_make_people_click_on_ads#t-5250. Nu este departe de Hook Model al lui Nir Eyal:

  • Audienta este nelimitata si bazele de datele sunt aduse impreuna din surse diferite (online si offline)
  • Aceste date targeteaza oamenii la nivel individual, descoperind slabiciunile fiecaruia.
  • Algoritmul incearca sa inteleaga comportamentul uman. Invata caracteristicele fiecarui om; spre exemplu caracteristicile celui care iese la vot si voteaza cu stanga conservatoare, sau cel care iese la o manifestatie organizata de dreapta. Apoi o noua persoana este introdusa in una din cele 2 categorii.
  • Comunicarea este personala (pe ecranul mobilului) si stimulii alimenteaza triggere emotionale puternice. Cu cat stimulul este mai puternic, cu atat subiectul ramane mai mult captiv sau actioneaza mai puternic. Stimulul creste in intensitate in timp, alimentand extremismul.
  • Algoritmul Social Media prioritizeaza post-urile in functie de interes si afecteaza emotiile dar si comportamentul politic prin folosirea efectul de turma (si prietenii tai au votat).

AB Test. Cele 2 moduri diferite de a prezenta informatia de mai sus de catre Facebook, au produs un efect diferit. Ad-ul din dreapta a fost mai eficient, motivand sute de mii de alegatori sa iasa la vot.

Un articol in MIT, acum 2 saptamani, despre propaganda si manipularea din din industria tigarilor in 1950: https://www.technologyreview.com/s/610012/the-tricks-propagandists-use-to-beat-science/.

  • Au folosit diverse „studii construite pe brief”, care aveau drept unic scop declansarea controvereselor, intretinerea narativelor industriei si ruperea link-ului cu riscurile;
  • Tehnicile folosite: „Biased production” sau „Selective Sharing”;

Cred ca singurul nostru tel real este sa fim “self aware”. Sa intelegem cand devenim obiectul propagandei si poate sa intuim de unde vine. Sa intelegem ca e ceva in neregula cand ne pozitionam “noi” versus “ei”. Sa ne prindem cand propriile noastre agrumente sunt doar emotionale, cand uitam de reflexivitate si de gandire critica.

 

Leave a Reply