Cum poate invata Marketing un tanar profesionist ?

By October 23, 2020Stories

Din perspectiva mea, sunt cateva moduri in care un tanar profesionist, care abia a terminat facultatea, poate sa progreseze in marketing. Le voi detalia mai jos, cu puncte tari si cu puncte slabe.

1) Autodidact

La inceput de drum, te poti apuca singur de studiat. Oricine poate incepe de aici. Intr-un viitor blog, voi lasa si o lista de carti si articole, grupate pe cateva capitole.

Sa fii autodidact presupune curiozitate si motivatie. Investitie este minima si fiecare poate avansa in ritmul sau. Dezavantajul este ca nu vei avea neaparat o structura si nu iti va provoca nimeni ideile. Pericolul cel mai mare este sa citesti cateva carti si apoi sa crezi ca ai inteles despre ce e vorba.

2) Training-uri

Sunt pe piata cateva training-uri bune, inclusiv Open-uri. In Bucuresti, IAA are cateva programe foarte bune. Insititutul de Marketing la fel. In Cluj, Doru Supeala si SPOR au cateva in tolba. Momentul sponsorului: am facut cateva programe reusite atat cu IM cat si cu Doru. La IAA din pacate inca nu am reusit sa facem ceva impreuna, desi am incercat atat eu, cat si ei. Toate insa la timpul lor.

La training-uri, avantajul e ca vei afla de la practicieni, unii foarte buni. Participantii merg la astfel de programe in principal datorita CV-ului trainer-ului. Dezavantaje: costa, iti dau hint-uri, nu te imerseaza pe termen lung. De asemenea, chiar daca avem noroc si in mica piata de marketing din Romania nu exista un pom laudat, ar fi bine sa fii atent ce alegi; exista pe piata si programe mediocre.

3) Master in marketing

SNSPA ofera cateva programe cu titluri interesante, unul chiar de “Brand Management si comunicare corporativa“, altul de “Marketing, Publicitate si Relatii Publice“, in parteneriat cu Sheffield. ASE-ul ofera de asemenea programe de Master in Bucuresti, iar FSEGA in Cluj.

Tehnic, intr-un master ai putea afla multe la un pret foarte bun, intr-o imersiune de invatare atractiva. Doar ca, din nefericire, multi profesori nu sunt si nu au fost practicieni. Intr-un caz solid, vei avea o varianta imbunatatita de la punctul 1 (autodidact), cu structura, referinte si dezbateri. In cel mai rau caz, vei citi carti prafuite care te vor face sa te intrebi daca Marketing-ul e chiar atat de inutil si plicticos.

Asadar inainte de a aplica la un Master, uita-te pe CV-urile profesorilor. Daca nu au facut nimic notabil in afara academiei, cu tot respectul, vor vorbi despre lucruri pe care poate le-au studiat, insa nu le-au facut.

Marketing-ul academico – sulfuros este extrem de nociv. Intrucat ii indeparteaza pe studenti de subiect sau ii lasa cu impresii gresite. Marketing-ul are abilitatea de a provoca mintile atat intr-un mod strategic, cat si creativ. Din acest motiv, in cele doua scoli in care tin cursuri, marketing-ul are printre cele mai bune feedback-uri din partea studentilor. Doar ca nici la EA si nici la MSM nu exista un “Master in Marketing“, ci doar programe de management generaliste.

4) Practica

Poate cea mai buna decizie este sa te angajezi la o companie care face bine marketing. Suna ideal, vei fi platit ca sa inveti. Dezavantajul este ca mai sunt foarte putine companii care au sisteme de marketing bine puse la punct. Sunt doar cateva multinationale in Romania (max 10 – 15) care inca mai fac marketing ca la carte, pentru marci locale sau localizate.

Restul companiilor implementeaza “ad literam” ce vine de afara. Nu e marketing, ci project management. In ceea ce priveste antreprenorii locali, cu cateva exceptii luminate, lucreaza majoritar pe intuitie. Deciziile de marketing sunt bazate mai degraba pe bias-uri si preferinte personale, “ce imi place mie, place la toata lumea“. In niciun caz nu este o scoala, ci opusul ei. Nu ii pot condamna, poate nici ei nu au avut de unde sa invete sa se profesionalizeze.

O alta solutie nimerita ar fi sa inveti marketing-ul lucrand pentru marketing. Respectiv sa incepi prin a lucra in zona agentiilor de comunicare sau de research, care ofera servicii catre departamentele de marketing. In general e mai usor sa te angajezi intr-o agentie decat intr-un departament la client, poate si pentru ca rotatia de personal e mai mare in agentii.

Avantajul principal in agentii este ca inveti prin diversitate si creativitate. Vezi multi clienti diferiti, fiecare cu problemele lor, construiesti solutii customizate. De asemeni, fiecare agentie cu renume are cativa seniori foarte buni, de la care ai ce invata si care la randul lor vaneaza tineri cu potential.

Dezavantajele in agentii: lucrurile pot fi tactice, fee-urile sub presiune, salariile mai mici, volatilitatea de personal si instabilitatea sunt crescute. Cred de asemenea ca exista maxim 10 agentii de calitate in piata. Pe termen lung, o agentie va fi la fel de buna precum clientii sai. Seniorii au inceput sa se mute la clienti, sa plece din tara, sau sa isi faca propriile business-uri. Din motivele de mai sus, nivelul agentiilor a scazut din 2008.

xxxxx

Data viitoare povestim despre un proces si niste carti care v-ar putea ajuta sa fiti autodidacti mai buni.

Bio & disclaimer. In trecut am lucrat in Brand Management si am fost Director de Marketing. In prezent sunt consultant si trainer specializat in Strategia de Marketing. Tin cursurile de marketing pentru studentii de la The Entrepreneurship Academy si de la Maastricht School of Management . Am un Executive MBA la University of Oxford, Said Business School. De-a lungul timpului am primit 25 de premii ale industriei de marketing si comunicare, dintre care 2 Grand Effie.

Leave a Reply