Mic ghid de obtinere a semnaturii electronice pe #Mac si inregistrare in #SPV

By January 11, 2024Stories

Cum e-Factura devine obligatorie, iata micii pasi anteriori de obtinere a semnaturii electronice si integistrare la ANAF in SPV. Nu e foarte complicat, insa e proces facut de ingineri si nu e cel mai intuitiv. In plus, am Mac, ceea ce mai complica putin lucrurile.

Nu sunt un specialist sau un “power user”, ma pricep la alte lucruri. In urma experientei mele directe, si bajbielilor prin care am trecut, iata o clarificare.

Pasul 1: Obtinerea semnaturii electronice. Am achizitionat autetificare cu token de la Certsign. Motivul a fost simplu: functioneaza pe Mac (Macbook Pro M1). Nota: daca ai Mac cu procesor Intel, s-ar putea sa nu functioneze. In cloud merge doar daca instalezi Parallels – virtualizare de Windows, ceea ce nu mi-am dorit. Dintre celelalte firme si Token-ul Digisign se pare ca functioneaza ok pe Mac. 

Asadar, Mac = Token + ultima versiune Sonoma de Jan 2024.

  1. Achizitia token-ului se face online, pe site, identificarea este simpla, ai nevoie de camera la laptop si ID. Detalii aici: https://www.certsign.ro/produse/servicii-de-incredere-eidas/semnatura-electronica-cu-token/
  2. Vei primi token-ul in maxim 5 zile lucratoare (FanCourier). Este un USB A, ar trebui sa ai un adaptor intre USB A si USB C-ul de pe Mac.
  3. PIN-ul si PUK-ul vor veni pe un mail de la Certsign. E important sa faci un printscreen sau sa le salvezi in PDF, intrucat poti sa le vezi o singura data.
  4. Token-ul inserat in laptop si Pin-ul vor fi folosite impreuna de fiecare data cand vei semna ceva

Pasul 2: Semnatura functionala in Adobe Acrobat Reader

Cum Mac-ul nu s-a inteles niciodate cu Adobe, ai cativa pasi de facut penrtu a configura semnatura. Nota – nu ai nevoie de Adobe Professional, varianta free Adobe Reader este suficienta. Partea buna e ca si cei de la Certsign s-au gandit, ai instructiunile de setare aici, dai scroll down pana la capitolul “Utilizarea certificatului la semnare în Adobe Reader”: https://www.certsign.ro/ro/suport/safenet-instalarea-dispozitivului-pe-macos/

Nu uita: va trebui sa ai si Token-ul inserat in laptop si Pin-ul la indemana. 

Pasul 3. Semnarea in Acrobat Reader. 

Ca sa semnezi in Reader, vei gasi apoi optiunea in stanga, in meniul “All Tools”, “Use a certificate”. La mine se ascundea sub “View more”. Nu il confundati cu “Request signatures” sau cu “Fill & sign”. Este Adobe, nu e intuitiv dar functioneaza. Nu uita: ca sa semnezi, va trebui sa ai Token-ul inserat in laptop si Pin-ul mereu la indemana. 

Pasul 4. Obtinere “Document de confirmare” de la Certsign

4.1. Intri la Certsign pentru “Document de confirmare”, pe care il vei folosi la ANAF. E important sa nu il modifici sau deschizi dupa ce il obtii. Ai toate informatiile pe site, le gasesti aici: https://confirmare.certsign.ro/intro.html

4.2. Obtinere Formular 150. Documentul de confirmare (chiar asa se numeste “Confirmare”) il up-loadezi la ANAF de pe site-ul Certsign si primesti Formularul 150 – pe care il printezi si semnezi olograf + stampila (pe vechi, frumos si elegant).

Nu confunda cele 2 documente:

i) “Confirmare” de la Certsign;

ii) Formularul 150. Le vei folosi diferit mai jos.

Pasul 5. Inregistratre la ANAF in SPV.

Fiind vorba de ANAF, nu e cel mai intuitiv proces, insa te vei descurca. Inregistrarea se face la pagina: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularjuridice.jsp 

Cum completezi?

  • solicitantul este firma – introduci CUI-ul
  • identificare este a ta – introduci CNP-ul si celelalte date personale
  • nu uita sa bifezi casutele ca esti de acord cu comunicarea si cu “termeni si conditii”

Vei up-loada 2 documente: 

  1. Primul este “Documentul de confirmare” – cel obtinut de la Pasul 4.1, de la Certsign. Acela pe care nu trebuia sa il deschizi. Nu il confunda cu formularul 150 – cel de la ANAF, semnat olograf, primit in pasul 4.2. M-am cam incurcat intre cele 2, nu o face si tu. 
  2. Apoi sunt documentele justificative – poti up-loada doar Zip. Am turnat intr-un folder toate celelalte documente: ID-ul, Formularul 150 semnat, actele firmei care demonstreaza calitatea de administrator.

La final mai trebuie sa confirmi mail-ul (vei primi un cod de confirmare pe mail de la ANAF). La fiecare pas vei introduce si codul de validare (captcha), sa nu il confuzi cu codul de confirmare de mail. Later edit: daca nu iti functioneaza cumva codul captcha, incearca “clear history” in Chrome, sau deschide o fereastra incognito.

Pasul 5: Daca ai facut totul cum trebuie, printezi “Inregistrare utilizator” si astepti raspunsul de la ANAF in cateva zile. Aici ma aflu si eu, va tin la curent.

Pasul 6: Inregistrare facturi in SPV. Mai departe cel mai probabil voi folosi un program de facturare (e.g. SmartBill), ca sa imi fie cat mai simplu si sa inregistrez facturile automat in SPV. 

Spor la treaba si cat mai multe facturi emise in 2024.

#semnaturaSPV

Leave a Reply