“World Values Map”: Cat de departe a ramas Romania fata de Vestul Europei?

By December 22, 2022Stories, Uncategorized

Au trecut cateva saptamani de la veto-ul Austriei care a amant accederea RO si BG in spatiul Schengen. Au urmat justificari, gasirea vinovatilor, acuze si un mini-boicot al firmelor austriece. Plus recurentele victimizari nationaliste: strainii au ceva cu noi, le e frica de competitie pentru ca i-am face praf, iar daca erau olandezii de vina, aparea si Portul Constanta in schema. 

Insa nu prea am vazut sa sape cineva in distanta culturala dintre noi si vest. Respectiv, cat de diferita este Romania de cei care nu ne vor vecini fara gard la mijloc.

I. Harta Culturala

Un tool bun si vechi: “Inglhart – Weizel World Cultural Map”, iata, la valul 6, din 2022. Harta masoara distantele culturale folosind 2 axe:

Valori Traditionale vs. Valori Seculare:

  • Ne spun ca sunt importante religia, valorile familiei, distanta fata de autoritate, si mandria nationala. Legatura cu “Power Distance” si “Colectivism”.

Valori de Supravietuire vs. Valori de Autoexprimare.

  • Valorile de Supravietuire sunt legate de nevoia de siguranta economica si de siguranta fizica. Au legatura cu o privire etnocentrica, toleranta si incredere redusa fata de cei din afara cercului apropiat.
  • Valorile de Autoexprimare sunt legate de toleranta fata de straini si deschidere fata de diversitate. Cel mai bun proxi al deschiderii fata de diversitate: atitudinea fata de LGBTQ si egalitatea dintre sexe. Se coreleaza mai departe cu autonomia, “well-being” si activismul civic. 

II. Distanta Culturala

Unde se afla Vestul Europei, cei alaturi de care ne dorim sa fim? Ei bine, sunt culturi seculare, care au ajuns in zona de “self expression”. 

Unde se afla Romania? Simplu, in partea opusa, la distanta culturala cea mai mare fata de centrul Europei. Bulgaria, la fel de departe, insa Croatia, ultima admisa, semnificativ mai aproape

Grafic 1: Distanta culturala fata de centrul Europei

Romania inca se afla intr-o zona Traditionala si cu valori de Securitate. Pentru Romania e importanta religia, trecutul nostru unic, mandria nationala. Avem incredere in familia apopiata si suspiciosi cu ceilalti. Suntem intoleranti cu strainii, diversitatea culturala este amenintatoare. 

Grafic 2: Romania in contextul cultural global

Daca punem totul in context, profilul cultural al Romaniei (Traditionalist – Supravietuire) este similar cu Estul Mijlociu (Turcia, Liban, Iran) si cu Nordul Africii (Maroc, Tunisia). Suntem tare indepartat de Vestul Europei. 

III. Care sunt vectorii culturali? Autorii propun 3:

  1. Trecutul colonial. Sute de anii tara s-a aflat sub Imperiul Otoman, iar Transilvania, cativa zeci de ani sub Imperiul Habsburgic (diferentele intre regiuni inca se mai vad). Recent, trecutul colonial sovietic uneste toate regiunile.
  2. Religia. Aici imi voi pune multi in cap. Ortodoxia este o denominare conservatoare (adevaraul Crestinism), iata mai apropiata de Islam decat de denominarile crestine liberale (Protestantism). Practic, noi ne aflam in segmentul Ortodox, ex-comunist, al tarilor sarace.
  3. Dezvoltarea economica. Tarile agrare sunt traditionale, cele industrializate sunt rationale si seculare, iar cele pe auto-exprimare in zona comertului si serviciilor, care deschid orizonturile. Romania are un profil de tara cu cultura eminanamente agrara (de altfel jumatate din populatie, traieste la tara).

IV. Care este traiectoria recenta a Romaniei?

La fel ca restul Europei ex-comuniste, dupa 1990 Romania s-a desecularizat, intorcandu-se catre trecutul traditional, din care comunistii au scos-o fortat, fara sa exista o evolutie sanatoasa. In fata schimbarilor tranzitie care ne-au pus in dificultate, ne-am intros mai curand catre trecut. Am construit biserici, nu scoli sau spitale, ceea ce ne-a intors in timp.

Grafic 3: Evolutia Europei ex-comuniste

V. Ce ne tine pe loc? De unde va veni progresul?

Norocul nostru a fost EU, care ne-a ajutat sa ne dezvoltam economic, pe axa Survival – Self Expression. Insa progresul de aici nu ne va fi de folos fara o crestere sanatoasa si o iesire din zona traditionala. Cum e mai usor sa castigi bani decat sa te deschizi, probabil va dura cateva generatii. 

De unde NU va veni dezvoltare culturala a Romaniei, in directie vestica, daca ne dorim asa ceva?

  • De la factorul politic dominant actual, indiferent de culoare. Romania are politicieni la nivelul cultural prezent. O dezvoltare accelerata a societatii i-ar pune in pericol direct, devenind ne-relevanti. Pierderea puterii politice = pierderea puterii economice. Asadar ei sunt principala frana de dezvoltare.
  • De la factorul religios. Secularizarea unei tari ar muta puterea politica (si economica) in alte zone. In Vestul decadent, pentru ca spiritualitatea nu presupune vizita la biserica, bisericile se inchid. Unele sunt transformate in scoli. Nota: daca BOR ar avea un partid politic, ei bine, agenda lui ar fi una ultra-conservatoare, anti-vestica, izolationista, etno-centrista si ultra-otodoxa. Pe scurt, AUR.
  • De la populatia preponderent conservatoare. Ma gandesc in primul rand la segmentul imbatranit din zona rurala sau periferic urbana. In Romania, multi traiesc la limita de saracie (ex. 25% nu au toaleta in casa) si se simt amenintati de orice schimbare sau deschidere culturala. Cum spuneam, Orient si Nordul Africii.
  • De la sistemul educational prezent. Un sistem care produce cel mai mare abandon scolar din Europa. Alaturi de Bulgaria, avem cei mai multi analfabeti functionali din Europa. Risc sa spun, ca intreg sistemul de invatamant este doar un alt produs al culturii traditionale si de supravietuire.

De unde cred si sper sa vina dezvoltare Romaniei?

  • Credinta mea este ca societatea civila poate trage dupa ea aceasta tara conservatoare. Ci care au trait in Vest, s-au deschis cultural si acum doresc sa revina acasa. Chiar daca media e ingrozitor de scazuta, Romania are oamenii care individual au iesit din zona traditionala si de supravietuire si pot deveni exemple pentru ceilalti. Pot schimba lucrurile la nivel micro, in mica lor comunitate. Aici hack-ul poate fi exact ajutorul dat de power-distance si colectivism.
  • Am incredere in noua generatie (Gen Z), care este mult mai secularizata, mai bine conectata si mult mai deschisa cultural la schimbare, decat cei care au avut tineretea in perioada comunista.
  • Inca o data, regulile la care ne supun cei din EU. Practic, ei ne obliga sa ne modernizam, in ciuda obiectiilor noastre si ale factorilor politici locali, care isi pierd in putere (inclusiv cea economica).

VI. Unde putem ajunge in cateva decade?

Fortele de schimbare in Romania sunt lente. Romania este o tara conservtoare, este speriata de evolutie si progres. Pleaca in Europa de la cel mai jos nivel si are vectorii de crestere inceti. In plus, vom avea vant potrivinic. Pendulul globalizarii se intoarce catre nationalism si etnocentrism. Europa la randul ei va fi dominata in urmatoarea decada de problemele ei interne.

Unde este maximum realist la care putem ajunge? In cateva decade, cand Gen Z va fi dominanta, la nivelul Croatiei sau Poloniei de azi. Acesta este un nivel rational, un obiectiv indeplinibil. Desigur, nici ceilalti nu stau pe loc, iar in acel moment Croatia si Polonia vor fi niste tari mult mai avansate decat sunt ele astazi.

VII. Inapoi la veto-ul Austriei legat de spatiul Schengen

Ca sa inchid discutia despre Austria, Olanda si Schengen. Desigur ca sunt la randul meu nervos si suprat. Insa credeti ca romanii si-ar dori sa aiba o granita deschisa, libera, cu Bangladesh, Algeria sau Ghana? Probabil ca nu. Ei bine, nici ei.

Fara sa ne dezvoltam cultural, ruda saraca de la tara nu va fi primita de la egal la egal in familie, de frica ca strica petrecerea sau va pleca cu argintaria. Nu e bine, nu e rau, trebuie doar sa privim realitatea asa cum este. Acceptarea problemelor este primul pas si cel mai important pentru a gasi solutiile, chiar daca vom avea nevoie de mult timp.

Sursa datelor:

Pentru Valul 7, date au fost culese intre 2017 si 2022. Mai multe info, mai jos:

https://www.worldvaluessurvey.org/